Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα προστασίας δασών AntiNero

Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Προστασίας Δασών AntiNero παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο ευρύτερης Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Τα προγράμματα AntiNero I, II και ΙΙI τα οποία αποτελούν βασικά εργαλεία για την πρόληψη και την προστασία των δασών της χώρας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε πληθώρα περιοχών. Υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημιουργούνται μικτές αντιπυρικές ζώνες, με πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως: μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών (εδάφους, επιφανείας και κόμης), μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης και έντασης των πυρκαγιών και του κινδύνου δημιουργίας MEGA FIRE, διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια και της μετακίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Επίσης, δημιουργούνται ζώνες αμιγούς ή μικτής βλάστησης με πλατύφυλλα είδη, τα οποία χαρακτηρίζονται από πιο αργή και ελεγχόμενη εξάπλωση της πυρκαγιάς μέσω φυτεύσεων εμπλουτισμού, με έμφαση σε θέσεις δασών ή δασικών εκτάσεων χωροθετημένων πλησίον ή σε μίξη με οικιστικές περιοχές.

Ακόμη, πραγματοποιούνται εργασίες όπως: καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών κ.λπ.

Ειδικότερα, ανά πρόγραμμα έχουν υλοποιηθεί τα εξής:

  • AntiNero I

Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί 52.000 στρ., έγιναν εργασίες για τη βελτίωση και τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου 12.600 χλμ., καθώς και για τη βελτίωση και τη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 2.000 χλμ. Επιπρόσθετα, διατέθηκε δωρεάν ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή και εκπονήθηκαν σχέδια αντιπυρικής προστασίας για 39 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα συνολικής έκτασης άνω των 42 εκατ. στρ.

  • AntiNero II

Έλαβαν χώρα καθαρισμοί 65.000 στρ., βελτιώθηκε και συντηρήθηκε δασικό οδικό δίκτυο 20.000 χλμ., καθώς και αντιπυρικές ζώνες 1.000 χλμ., διατέθηκε δωρεάν ξυλεία σε χιλιάδες κατοίκους ανά περιοχή.

  • AntiNero III

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά σε καθαρισμούς δασών 71.058 στρ., στη βελτίωση και στη συντήρηση δασικού οδικού δικτύου 103.741 στρ. όπως επίσης στη βελτίωση και στη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 21.197 χλμ., αλλά και στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών 65.357 στρ.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε επίσης:

Συνέντευξη Τύπου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παρουσίαση Προγράμματος Προστασίας Δασών AntiΝero

AntiNero I infographic

AntiNero II infographic

AntiNero III infographic

The post Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα προστασίας δασών AntiNero first appeared on Ελλάδα 2.0.

Πίσω
alt=
Επιστροφή στην κορυφή!