Έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

To Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος και την αλλαγή σελίδας σε μία νέα εποχή σύγχρονης φροντίδας για κάθε πολίτη.

Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε  συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υλοποιείται στο πλαίσιο του  Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης  Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0  με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας, για την Πρόληψη, το οποίο καλύπτει σχεδόν το σύνολο των πολιτών και έχει ως απώτερο στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων ασθενειών (όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις) που προκαλούν πρόωρους θανάτους. Το πρόγραμμα, εξασφαλίζει πακέτα προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όλους και όλες, δωρεάν, εύκολα και γρήγορα.

Ειδικότερα:

Πρόγραμμα Προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού:

Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά», αφορά δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα και δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες. Τα ηλικιακά όρια έχουν διευρυνθεί και το πρόγραμμα αφορά πλέον γυναίκες 45-74 ετών και τα σχετικά sms ξεκίνησαν να στέλνονται από τις 8 Μαΐου στις νέες δικαιούχους.

Πρόγραμμα Προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας:

Ξεκίνησε σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η αποστολή SMS για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο στοχεύει σε 2,5 εκ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις, όπως μοριακή εξέταση HPV-DNA, PAP Test, κολποσκόπηση, βιοψία, εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό.

Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου:

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα SMS για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο απευθύνεται σε 3,8 εκ. άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών. Περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ).

Πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων:

Εντός του β’ εξαμήνου του έτους αρχίζει το πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο απευθύνεται σε 5,5 εκ. γυναίκες και άντρες ηλικίας 30-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου.

Η πρώιμη διάγνωση μέσω της πρόληψης αποτελεί μια εξαιρετικά πολύτιμη πρακτική που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά πλήρους ανάρρωσης των ασθενών ή ακόμα και σε μείωση του αριθμού των ασθενών που προσβάλλονται. Η πρόληψη δεν είναι μόνο μια υποχρέωση, αλλά η απόλυτη έκφραση της αφοσίωσής μας στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Δείτε τη παρουσίαση του προγράμματος εδώ.

The post Έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» first appeared on Ελλάδα 2.0.

Πίσω
alt=
Επιστροφή στην κορυφή!