Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους»

Ανοίγει από την Πέμπτη 18 Μαϊου 2023 η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://exoikonomoneon.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους».

Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά αλλά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους, εντάσσεται στην ευρύτερη δράση «Εξοικονομώ κατ’οίκον» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% και η αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη.

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» αποτελείται από δύο σκέλη:

  • Σκέλος «Εξοικονομώ»: αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας κατοικιών, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης, συστήματα έξυπνης διαχείρισης (smarthome).
  • Σκέλος «Ανακαινίζω»: αφορά σε παρεμβάσεις αισθητικής, λειτουργικής ανακαίνισης κατοικιών, ως συμπληρωματικές των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση δαπέδων, κλπ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στο «Εξοικονομώ».

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας.

Το ποσοστό επιχορήγησης για το σκέλος «εξοικονομώ» ανέρχεται σε 40% έως 75%, ενώ προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +15%  εφόσον ο αιτών είναι πολύτεκνος.

Στο σκέλος «Ανακαινίζω», το ποσοστό επιχορήγησης είναι ίδιο για όλους 30%.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Δείτε αναλυτικά τους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία συμμετοχής στην Προκήρυξη/Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη διαδικτυακή πύλη του προγράμματος https://exoikonomoneon.gov.gr/

The post Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» first appeared on Ελλάδα 2.0.

Πίσω
alt=
Επιστροφή στην κορυφή!